Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Luie wijken en luie ouders veroorzaken luie kinderen

05/09/2007

Nog geen 10% van de kinderen op de basisschool haalt de minimum beweegnorm van een uur per dag. De inrichting van de wijk en de ouders spelen daarbij een belangrijke rol. Dit blijkt uit een onderzoek onder bijna 1000 basisschoolkinderen in de gemeenten Zwolle en Emmen.

Luie wijken en luie ouders veroorzaken luie kinderen

Het onderzoek richtte zich op kinderen in de groepen 7 en 8 van de basisschool. Er is gekeken naar factoren die het sport- en beweeggedrag van kinderen in de basisschoolleeftijd positief beïnvloeden. Het probleem van te weinig bewegende kinderen doet zich met name voor in bewegingarme wijken, zo concludeert Wim Hafkamp, wetenschappelijk directeur van Nicis Institute op basis van het onderzoeksrapport Wat kinderen beweegt. ?Gemeenten onderschatten hun eigen rol. Zij moeten veel meer investeren in het bouwen van bewegingsrijke wijken. Gemeenten zouden speelplekken veiliger moeten maken. Ook bij de inrichting van schoolpleinen zijn punten te winnen?, zo stelt Hafkamp.

Uit het onderzoek blijkt verder dat ouders een actieve leefstijl bij hun kinderen kunnen afdwingen. Als ouders beweging stimuleren, bewegen kinderen meer. Ook kopiëren kinderen het sportieve gedrag van hun ouders. Het woon-schoolverkeer is in veel gevallen al een goede aanzet om de beweegnorm te halen. Routes naar scholen moeten veiliger gemaakt worden, om zo lopen en fietsen te stimuleren.

Terug naar het nieuwsoverzicht