Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Agressiever door veel frisdrank

27/10/2011

Tieners die iedere dag frisdrank drinken of meer dan vijf blikjes frisdrank per week consumeren zijn vaak agressiever dan hun leeftijdsgenoten die dat niet doen. Dat blijkt uit onderzoek aan de University of Vermont.

Bijna 1900 tieners van 22 publieke scholen in Boston werden bestudeerd als onderdeel van de Boston Youth Survey. Er werd ondermeer gekeken naar het frisdrankgebruik. De tieners werden onderverdeeld in twee groepen: hoog verbruikers (meer dan vijf blikjes van 355 ml per week) en laag verbruikers.
Frisdrank leidt tot een toename in agressief gedrag van 9 tot 15 procent. Dit effect is gelijk aan de invloed van alcohol en tabak. "Er is wellicht een oorzakelijk verband.", stellen de onderzoekers. "De suiker en cafeïne in frisdrank leiden tot een grotere consumptie en agressief gedrag. Daarnaast zijn er misschien ook nog wel andere factoren waar wij geen rekening mee gehouden hebben."

Ook werd er gekeken naar het gedrag van de scholieren. De hoog verbruikers nuttigden vaker alcohol en tabak, droegen ze vaker een mes of een pistool bij zich en waren ze agressiever ten opzichte van leeftijdsgenoten, familieleden en partners.

Bron: Gezondheidsnet

Terug naar het nieuwsoverzicht