Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Betere diagnose coeliakie bij kinderen

06/10/2011

In een gezamenlijk symposium (29 september) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV) zijn nieuwe Europese richtlijnen voor de diagnose van coeliakie bij kinderen geïntroduceerd.

Dr. Luisa Mearin (LUMC) : “De nieuwe richtlijnen zijn minder belastend voor een aantal van de zieke kinderen en voor de ouders. We hopen dat deze richtlijnen leiden tot betere kwaliteit van de zorg voor kinderen met coeliakie.”
De reden voor de vernieuwing van de richtlijnen zijn de recente nieuwe inzichten opgedaan over coeliakie. Zo zijn de coeliakie-antilichamen die in bloed getest worden gevoeliger geworden en werd de samenhang van coeliakie met bepaalde genen steeds sterker. Ook ging men twijfelen aan de status van de dunnedarmbiopten als gouden standaard voor de diagnose.. Als de klachten niet eenduidig zijn, blijft het nemen van dunnedarmbiopten nog wel nodig.”, aldus Mearin.
Kosten besparend
Bianca Rootsaert, directeur van de NCV benadrukt dat de nieuwe richtlijnen een belangrijk instrument zijn bij het opsporen van coeliakie. “Coeliakie is de meest onbekende volksziekte van Nederland. Gezien het verloop van de ziekte is het belangrijk om deze vroegtijdig en dus vooral bij kinderen op te sporen.” Bijkomend voordeel van de richtlijnen in een stukje kostenbesparing.

 Bron:LUMC

Terug naar het nieuwsoverzicht