Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Basisschoolleerlingen weten onvoldoende van voeding

04/10/2011

Basisschool kinderen hebben onvoldoende kennis over biologie, voeding en gezondheid. Dit blijkt het de periodieke peiling, einde basisschool van het onderwijsniveau van Cito.

Het is de eerste keer dat Cito specifiek de aandacht richt op voeding en gezondheid. Uit de resultaten van het Cito-onderzoek over biologie, voeding en gezondheid blijkt dat ongeveer een derde deel van de leerlingen het volgens experts gewenste niveau van ‘voldoende’ haalt.
Volgens het Cito-onderzoek is de kennis van de leerlingen te oppervlakkig. Leerlingen hebben een juist zelfbeeld van hun gewicht en postuur. Er is geen samenhang gevonden tussen eetgedrag en Body Mass Index voor zover het de dagelijkse maaltijden betreft. De leerlingen weten bijvoorbeeld wel dat eiwit een belangrijke voedingstof is, maar niet dat een puber meer eiwitten nodig heeft dan een volwassen persoon. Meisjes kiezen eerder voor gezonde voeding dan jongens. Meisjes zijn het namelijk vaker oneens met ‘ongezonde’ stellingen en vaker eens met ‘gezonde’ stellingen dan jongens.

Bron: CITO

Terug naar het nieuwsoverzicht