Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Rapport kinder obesitas

28/06/2011

Het lijkt een epidemie: kinderen die al heel jong te dik zijn en aan obesitas lijden.

Een groep Amerikaanse wetenschappers heeft verschillende onderzoeken hiernaar gecombineerd tot een overzichtsrapport. Boordevol (vaak erg logische) tips. Zo is het volgens het rapport van het Amerikaanse Instituut voor Geneeskunde nu wetenschappelijk bewezen dat kinderen beter geen televisie op hun kamer kunnen hebben. Al dat stilzitten voor de buis verbrandt immers geen calorie├źn en houdt kinderen onnodig wakker.

Uit babyvet groeien
Want, zo zegt Leann Birch, voorzitter van het onderzoekscomit├ę, kinderen die niet 'uit hun babyvet groeien' hebben later veel meer kans op ernstig overgewicht. Vooral in de VS zijn veel kinderen al op zeer jonge leeftijd te dik.
Consultatiebureaus
Dit rapport is daarom bedoeld voor consultatiebureaus, jeugdzorg en andere instanties die zich met kinderen tot vijf jaar bezighouden. Dat moet ervoor zorgen dat de komende generaties Amerikaanse kinderen wat slanker zijn als ze voor het eerst naar school gaan.

Enkele tips uit het rapport:
- Zorg dat kinderen heel de dag actief zijn. Niet stilzitten, maar rondrennen dus. Het streefgetal is een gemiddelde van zeker vijftien minuten beweging per uur.
- Wanneer ouders een kind straffen, moet dit niet gebeuren door speeltijd in te houden.
- Geef een kind zo lang mogelijk borstvoeding. De eerste zes maanden raadt het rapport dit zelfs exclusief aan.
- Leer een kind dat je alleen moet eten als je hongerig bent. Voorkom dus dat kinderen gewend raken aan overdadig snacken en snoepen.
- Limiteer televisie- en computertijd tot minder dan twee uur per dag. Haal televisies uit de slaapkamer. Kinderen slapen zonder de verleidingen van de buis veel beter.

Bron: Volkskrant

Terug naar het nieuwsoverzicht