Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Campagne tegen de verleidingen van drugs, drank en roken

21/06/2011

Het Trimbos-instituut en STIVORO zijn gezamenlijk een campagne “Hoe help ik mijn kind nee zeggen tegen roken, drinken en blowen?”gestart.

Hiermee willen zij ouders stimuleren hun kinderen weerbaar te maken tegen “zomerse” verleidingen van drugs, drank en roken.
Cijfers laten zien dat veel kinderen tussen de 12 en 14 jaar beginnen met roken en drinken. Als ze 15 zijn steekt 31% regelmatig een sigaret op, drinkt 60% regelmatig alcohol en blowt 10% van de jongeren. ‘Daar kun je als ouders iets aan doen. Praat er met je kind over voordat het gaat experimenteren. Stel vervolgens duidelijke regels, pas deze toe en help je kind zo om nee te zeggen’, zegt René van der Most, hoofd programma Opvoeding en Educatie bij het Trimbos-instituut.
Veel ouders beleven gesprekken over roken, drinken, blowen anders dan de kinderen zelf. 61% van de ouders zegt dus dat hun kind zeker geen alcohol mag drinken, maar slechts 35% van de jongeren (12 tot 16 jaar) geeft aan dat ouders die regel ook echt toepassen. Ook als het gaat om roken is er een “gat”. Zo vindt 77% van de ouders het niet goed dat hun kind rookt, maar slechts 65% van de kinderen (14-jarigen) geeft aan dat hun ouders die regel ook echt hanteren. ‘Zeker met de zomervakantie voor de deur, is het zaak om tijdig en openhartig te praten en regels te stellen. Dan weten kinderen waar ze aan toe zijn’, zegt Lies van Gennip, directeur van STIVORO.

Juist de zomervakantie is uitgekozen als startmoment voor de campagne, omdat dit een zogenoemd kwetsbaar of risicomoment is: de kans is op zulke momenten groter dat kinderen beginnen met roken, drinken en blowen. Niet voor niets richt de campagne zich op nog meer “kwetsbare momenten”, zoals de overgang naar de middelbare school, en de feestdagen.
De campagnesite www.hoepakjijdataan.nl biedt concrete tips en informatie over roken, drinken, blowen en opvoeding. Ook kunnen ouders ervaringsverhalen van andere ouders lezen en een filmpje bekijken waarin een gesprek is te zien tussen ouder en kind over het weerstaan van verleidingen.

Bron: Trimbos-insituut

Terug naar het nieuwsoverzicht