Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voeding bepaalt gezondheid later

09/06/2011

Er komt steeds meer bewijs dat de kwaliteit van de voeding op zeer jonge leeftijd een belangrijke rol speelt bij de kans op het ontwikkelen van chronische ziekten.
Dat bleek tijdens het congres Van Pap tot Pizza! in Nieuwegein.

Voeding speelt een belangrijke rol bij de programmering van het DNA dat de gezondheid op latere leeftijd bepaalt. Dat geldt zelfs al voor voeding in de pre-conceptie-fase

Voeding beïnvloedt het embryo, de foetus en het pasgeboren kind in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten en het metaboolsyndroom op latere leeftijd.
“Een goede voeding in het prille begin van het leven zorgt niet alleen voor een goede start maar is ook uitermate belangrijk om succesvol en gezond ouder te worden”, zei Michael Műller hoogleraar voeding, metabolisme & genomics aan de Wageningen Universiteit.

Jong geprogrammeerd
“Het lichaamsgewicht op latere leeftijd lijkt al op jongere leeftijd geprogrammeerd te worden”, stelde Agnes Clement-de Boers kinderarts van het Haga-Juliana Kinderziekenhuis te Den Haag.“Dat zie je bijvoorbeeld bij pasgeborenen met een laag geboortegewicht, die heel snel naar een gemiddeld gewicht worden gebracht. Bij deze kinderen lijkt de regulatie van de energiebalans zich niet goed te ontwikkelen met overgewicht op latere leeftijd tot gevolg.

Bron: EVMI

Terug naar het nieuwsoverzicht