Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Veel kinderen vinden zichzelf te dik

12/05/2011

Opmerkelijk veel jonge kinderen met een normaal lichaamsgewicht hebben een verstoord lichaamsbeeld.

Dat blijkt uit een onderzoek van Clothilde Bun van GGD Midden-Nederland in samenwerking met Remy HiraSing, hoogleraar jeugdgezondheidszorg van VUmc. Omdat deze kinderen nog in de groei zijn, lopen ze door onnodig te lijnen het risico op een voedingsdeficiency. Bovendien kan dit lijngedrag leiden tot een eetstoornis. Bij de preventie hiervan kan de jeugdgezondheidszorg een belangrijke rol spelen.
Voor het onderzoek zijn 11.000 Utrechtse leerlingen ondervraagd over hun lichaamsbeeld en lijngedrag. Hieruit bleek dat 2,9% van de jongens en 6,9% van de meisjes in groep zes van de basisschool 9 en 10 jaar zichzelf onterecht te zwaar vindt. Op de middelbare school liggen deze percentages nog hoger. Daar vindt 8,6% van de jongens en 27,5% van de meisjes in de tweede klas (13 en 14 jaar) zichzelf onnodig te dik. En van deze kinderen is meer dan de helft aan de lijn. Prof. Remy HiraSing noemt deze cijfers alarmerend. Kinderen gebruiken verschillende manieren om af te vallen en dit gedrag kan ertoe leiden dat kinderen te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen of een eetstoornis ontwikkelen.
De jeugdgezondheidszorg kan een belangrijke rol spelen bij de signalering van onnodig lijngedrag, stellen Bun en HiraSing. Het onderzoek is online gepubliceerd in The European Journal of Public Health.

Bron:  Convenant  Gezond Gewicht

Terug naar het nieuwsoverzicht