Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine D-tekort bij kwart baby’s

10/05/2011

Ruim een kwart van pasgeboren baby’s heeft bij geboorte een vitamine D-tekort. Dit gebrek aan vitamine D vergroot de kans op luchtweginfecties in het eerste levensjaar.

Dat blijkt uit onderzoek van arts-onderzoeker Mirjam Belderbos en kinderarts dr. Louis Bont in het UMC Utrecht. In het onderzoek zijn 156 pasgeborenen onderzocht op het vitamine D-gehalte van het navel¬strengbloed en vervolgens zijn de kinderen een jaar lang gevolgd. Achttien kinderen kregen een ernstige infectie van de lagere luchtwegen met het RS-virus op. Kinderen met de laagste concentraties vitamine D blijken een zes keer grotere kans op een RS virus-infectie te hebben. Dit effect van vitamine D staat los van andere risicofactoren, zoals etniciteit van de moeder en geboorteseizoen.
“De conclusie van het onderzoek is eenvoudig”, reageert kinderarts Bont. “Zwangere vrouwen moeten zich aan de vitamine D-richtlijn houden. De Gezondheidsraad adviseert het gebruik van vitamine D-supplementen tijdens de zwangerschap. Dit onderzoek laat voor het eerst zien dat het gebruik van vitamine D daadwerkelijk ziektegevallen voorkomt.

Bron: UMCUtrecht

Terug naar het nieuwsoverzicht