Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine D tekort bij kinderen in noordelijk klimaat

24/07/2007

Meer dan de helft van de kinderen heeft een tekort aan vitamine D. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 400 kinderen uit het Noordoosten van de Verenigde Staten. Volgens de onderzoekers vergroot dit het risico van osteoporose op latere leeftijd.

Vitamine D tekort bij kinderen in noordelijk klimaat

In het onderzoek is bij 382 ogenschijnlijk gezonde kinderen tussen 6 en 21 jaar het vitamine D-gehalte in het bloed gemeten. Bij 55% van de kinderen bleek dit te laag. In de winter lag dat percentage nog hoger: 68%. Van de Afro-Amerikaanse jongeren bleek meer dan 90% een tekort aan vitamine D te hebben. Een goede voorziening met vitamine D is belangrijk, omdat het calcium helpt opnemen uit de voeding en inbouwen in de botten. Tijdens de puberteit wordt ongeveer 35% van de volwassen piekbotmassa opgebouwd. Vitamine D wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Bekend is dat de vitamine D productie in een donkere huid een stuk lager is. Ook het klimaat is van invloed: in noordelijke landen is de zon in de winter onvoldoende sterk om het vitamine D-gehalte in het lichaam op peil te houden. In de voeding komt vitamine D van nature voor in vette vis, lever en eigeel. Het wordt toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. In olie zit het niet. Een vergelijkbare studie vond vorig jaar dat meer dan 70% van de 51 ogenschijnlijk gezonde Britse tienermeisjes een vitamine D tekort zou hebben (bron: Archives of Disease in Childhood, 2006, vol. 91, pp. 569-572). Volgens de Amerikaanse onderzoekers is een vitamine D tekort bij kinderen een miskend probleem. Ze pleiten voor een herziening van de aanbevolen hoeveelheid van 5 microgram vitamine D per dag. Overigens is dat al twee keer zo hoog als in Nederland, waar volgens de Gezondheidsraad 2,5 microgram vitamine D per dag voldoende is bij een blanke huid en minimaal een kwartier in de buitenlucht vertoeven. Zonder buitenlicht en met een donkere huid geldt hier wel een aanbevolen hoeveelheid van 5 microgram per dag.

(Bron: Weng FL, Shults J, Leonard MB, Stallings BA and Zemel BS, Risk factors for low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in otherwise healthy children and adolescents, American Journal of Clinical Nutrition (2007), Volume 86, Number 1, Pages 150-158)

Terug naar het nieuwsoverzicht