Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Gezinsgerichte aanpak werkt bij te zware kinderen

07/04/2011

Een intensieve multidisciplinaire aanpak, gericht op kind en ouders, heeft (bescheiden) effect op gewicht, fitheid en levenskwaliteit van kinderen met ernstig overgewicht.

Dat bleek uit een vergelijkend onderzoek in Den Haag waarop gezondheidswetenschapper Rimke Vos 7 april promoveert. De meest geschikte benadering voor obesitas bij kinderen is een groepsbehandeling, die bestaat uit een aantal sessies. Deze worden verzorgd door een diëtist, een fysiotherapeut en een gezondheidspsycholoog. De sessies voor de kinderen zijn gericht op voeding, manieren om zelfbeheersing te oefenen, lichamelijke activiteit en verbetering van het zelfvertrouwen. Ook voor de ouders zijn er bijeenkomsten. In het Juliana Kinderziekenhuis, werd met zo'n aanpak gewerkt: 'Haagse maatjes'. 
'Ons multidisciplinair behandelprogramma liet een bescheiden effect zien op de mate van obesitas en lichamelijke fitheid', aldus Vos. Terwijl de kinderen in de controlegroep geen gewicht verloren en hun conditie zelf achteruit ging. Tegelijkertijd zijn er nog veel vragen te onderzoeken zoals het effect van overgewicht op de darmhormonen en hoe werken de onderliggende psychologische mechanismen in gezinnen waarin kinderen met overgewicht opgroeien.

Bron: Universiteit Leiden  

Terug naar het nieuwsoverzicht