Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen eten te weinig groenten en fruit

10/03/2011

Kinderen eten bij lange na niet de gewenste portie groenten en fruit per dag. Ze weten dat je er gezond bij blijft, ze vinden het lekker en krijgen het wel aangeboden.

Toch eet iets minder dan de helft dagelijks fruit, terwijl de portie te klein is. Nog geen derde eet iedere dag groenten en ook hier halen ze de richtlijn niet. Dit toont onderzoek in opdracht van het Productschap Tuinbouw aan.

Kinderen eten gemiddeld 1,3 porties fruit per dag. Driekwart heeft een vast fruitmoment, zoals na schooltijd, in de schoolpauze, 's avonds of bij het sporten. Gemiddeld eten de kinderen 1,7 opscheplepel groenten bij het warme eten en daarbij ook regelmatig salade. Ongeveer de helft eet groenten tussendoor op de dag. Circa de helft van de kinderen zegt (voorafgaand aan het EU-schoolfruitprogramma) wel eens fruit mee te nemen naar school, variërend van één tot vijf dagen per week. Bijna een vijfde neemt soms groenten mee.

Het onderzoek geeft als nulmeting voor het EU-Schoolfruitprogramma inzicht in kennis, houding en gedrag van kinderen (en hun ouders) die starten met schoolfruit. Het blijkt dat kinderen van de bovenbouw (groep 6 t/m 8 basisschool) denken genoeg groenten en fruit te eten. Echter, ze overschatten de genuttigde hoeveelheid. En de richtlijn voor fruit- en groentenconsumptie is niet alom bekend. Ruim de helft weet dat het advies twee stuks fruit per dag is, waar tweederde weet dat je dagelijks groenten moet eten. Hun ouders kennen de richtlijn iets beter.

Bron: GroentenFruit Bureau

Terug naar het nieuwsoverzicht