Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Onderzoek naar maagbandjes

24/02/2011

Het Maastricht Universitair Medisch Centrum start met een onderzoek naar de veiligheid en effectiviteit van een maagband bij jongeren met overgewicht. Het doel is het overgewicht te verminderen en de nadelige gevolgen te beperken

Recent is de Zorgstandaard van het Partnerschap Overgewicht Nederland uitgekomen. Daarin staat dat jongeren met ernstig overgewicht nu - mits wordt voldaan een aantal voorwaarden - behandeld kunnen worden met een maagband. Onderzoek is nodig omdat de behandeling bij jongeren nog niet in voldoende mate is onderzocht.

Deelname

Jongeren tussen de 12 en 16 jaar met en Body Mass Index (BMI) van hoger dan 40 of met een BMI boven de 35 in combinatie met bijkomende ziekten (diabetes, hoge bloeddruk of depressie) komen in aanmerking voor deelname aan dit onderzoek. Veel kinderartsen die geïnteresseerd zijn in de behandeling van overgewicht bij jongeren hebben begin februari 2011 informatie ontvangen over het onderzoek en kunnen geschikte patiënten verwijzen voor deelname aan het onderzoek.

Effect
In de studie wordt niet alleen gekeken naar gewichtsverlies. Ook het effect daarvan op een aantal belangrijke gevolgen van overgewicht wordt meegerekend, zoals het risico op hart- en vaatziekten, leververvetting en de kwaliteit van leven.
Meer informatie is te vinden op de www.basictrial.nl

Bron: Academisch Ziekenhuis Maastricht

Terug naar het nieuwsoverzicht