Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Beperk energiedrankjes bij kinderen

17/02/2011

Amerikaanse wetenschappers waarschuwen in Pediatrics dat er redenen tot zorg zijn als kinderen veel energiedrankjes nuttigen.

Zo’n 30 tot 50 procent van de jongeren in de VS gebruikt regelmatig dergelijke dranken. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat er energiedrankjes in verband worden gebracht met gezondheidsproblemen zoals epilepsie, diabetes, hartritmestoornissen, stemmingswisselingen en gedragsproblemen. Metname de hoeveelheid  cafeïne in de blikjes energiedrank kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid en irritatie van de maag bij kinderen. In een blikje energiedrank van 250 milliliter zit zo’n 80 milligram cafeïne.
Volgens het Voedingscentrum zouden kinderen  niet meer dan 1 tot 2 blikjes energiedrank per dag moeten drinken. Dat advies geeft het Voedingscentrum als reactie op nieuw Amerikaans onderzoek. In verband met gewenning van het jonge lichaam aan cafeïne moeten kinderen dit liever niet dagelijks consumeren. Een andere kanttekening is dat een normaal blikje (niet light) veel calorieën levert: 115 kcal per blikje.

Bron: Pediatrics;Voedingscentrum

Terug naar het nieuwsoverzicht