Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Junkfood beïnvloed IQ van peuters

11/02/2011

Voeding is cruciaal in de eerste drie levensjaren van kinderen. Juist het soort voeding dat ouders geven heeft invloed op het IQ van kinderen.

Veel bewerkt voedingsmiddelen zoals chips, patat, koekjes en pizza verlaagt het toekomstig IQ van peuters. Een eetpatroon rijk aan fruit, groente en vers bereide maaltijden maakt kinderen juist slimmer.
Het onderzoek suggereert een directe relatie tussen het voedingspatroon van jonge kinderen en hun denkvermogen op latere leeftijd. In het onderzoek is gecorrigeerd voor factoren als sociale status, borstvoeding, de opleiding van de ouders en leeftijd. Ook is rekening gehouden met invloed van de huiselijke omgeving, zoals toegang tot boeken en speelgoed.
Als jonge kinderen te veel vet, suiker en bewerkte voedingsmiddelen gebruiken in de eerste drie levensjaren krijgen ze onvoldoende vitamines , mineralen en voedingsstoffen binnen voor een optimale hersenontwikkeling. Juist in deze periode is de groeisnelheid van de hersenen op zijn hoogst.

Dit zijn bevindingen op basis van een cohort studie the Avon Longitudinal Study of Parents and Children. In deze studie wordt de gezondheid en het welzijn van kinderen gevolgd van 14.000 Britse kinderen geboren begin jaren negentig.  

Bron: Journal of Epidemiology and Community Health; Voeding Nu

Terug naar het nieuwsoverzicht