Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

INCA studie: Eliminatiedieet vermindert ADHD

05/02/2011

Een streng eliminatiedieet is een waardevol instrument in zowel de diagnostische fase als voor de behandeling van ADHD. Dit is de conclusie uit het onderzoek van Lidy Pelsser c.s. dat 5 februari in the Lancet wordt gepubliceerd.

In de INCA studie (de Impact of Nutrition on Children with ADHD) is gekeken naar het verband tussen voeding en gedrag in een aselecte groep kinderen.

In deze studie zijn 100 Nederlandse en Belgische kinderen (leeftijd 4-8 jaar) met ADHD geincludeerd. In de eerste fase, die niet dubbelblind werd uitgevoerd, begon de interventiegroep aan een vijf weken durend ‘eliminatiedieet’. Dit dieet bestaat in eerste instantie uit zeer elementaire voeding, waaronder rijst, vlees, groente, peren en water. Stapsgewijs en met begeleiding van een diëtist wordt het dieet aangevuld met voedsel dat niet in verband kan worden gebracht met de symptomen. Bij 32 van de 41 kinderen (78%) in de dieetgroep in de eerste fase, was een significante verbetering te zien in de ARS-score(ADHD Rating Score), een maat voor de ernst van de ADHD.

Deze 32 kinderen gingen door met de tweede, dubbelblinde fase van de studie, bedoeld om het verband tussen ADHD en specifieke voedselallergie te onderzoeken. Uit 270 soorten voedsel stelde een diëtist een individueel dieet samen. Bij 19 van de 30 geanalyseerde kinderen (63%) verdwenen de ADHD-symptomen. Dit was onafhankelijk van de IgG-bloedwaarden. Daarom concluderen de onderzoekers dat het voorschrijven van een dieet op basis van IgG-bloedtesten moet worden afgeraden.

Bron: adhdenvoeding.nl; Medisch Contact

Terug naar het nieuwsoverzicht