Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Project ‘Aan tafe!l’

01/02/2011

Goede voeding en voldoende beweging zijn de belangrijkste voorwaarden van een gezond lichaam. Het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB) en Ziekenhuis Gelderse Vallei, gaan op dit terrein samenwerken.

Het ziekenhuis en het breedtesportinstituut willen samen innovaties in preventie en zorg tot stand brengen en landelijk verspreiden. Het project 'Aan Tafel!' voor jonge kinderen met obesitas is het eerste concrete project.

Dit project is bedoeld voor kinderen van 3 tot 8 jaar oud, die via de jeugdgezondheidszorg worden doorverwezen naar het behandelprogramma 'Aan Tafel'. In Nederland zijn er al 12.000 kinderen aangemerkt als 'levensbedreigend dik'; in de laatste Jeugdmonitor staat dat een op de vijf jongeren in achterstandswijken overgewicht heeft. Overgewicht bij jonge kinderen is minder bekend en er zijn ook nog geen wetenschappelijk bewezen behandelingen voor. Ziekenhuis Gelderse Vallei is daar in 2009 op ingesprongen met een behandelprogramma voor gezonder eten en meer bewegen. Juist het onderwerp 'bewegen' bleek moeilijk over te dragen aan ouders. Door de samenwerking me het NISB komt daar nu verandering is door de ervaringen in met het project Beweegkriebels.  

De samenwerking tussen NISB en Ziekenhuis Gelderse Vallei past ook goed in de ambities van Food Valley, de Alliantie Voeding Gelderse Vallei en de gemeente Ede: deze regio wil zich landelijk onderscheiden met innovaties op het gebied van voedingsonderzoek en stimuleren van een actieve leefstijl. Het ziekenhuis en NISB gaan de eerste twee jaar hun pijlen dus specifiek richten op kinderen met overgewicht, op ouderen en op medewerkers van het ziekenhuis zelf.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

Terug naar het nieuwsoverzicht