Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Drente gaat JOGGen

27/01/2011

Op dinsdag 1 februari 2011 vindt in de gemeente Borger-Odoorn in Drenthe de officiële aftrap plaats van Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) in Drenthe. Prinses Máxima is hierbij aanwezig. Het JOGG-programma promoot gezond eten en bewegen onder jongeren.

Drenthe is de eerste provincie die start met JOGG. Vorig jaar gingen de steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Veghel en Zwolle de provincie voor.

JOGG is een initiatief van het Convenant Gezond Gewicht. Het is een landelijk programma gericht op jongeren (0-19 jaar), hun ouders en omgeving. In een JOGG-gemeente of provincie werken alle lokale partijen uit onderwijs, zorg, bedrijfsleven, sport, woningbouw, welzijn en media samen om gezond eten en bewegen voor jongeren gemakkelijk en aantrekkelijk te maken. Dit resulteert in een meerjarig programma met allerlei acties zoals meer aandacht voor voeding en beweging op school, betere sport- en speelfaciliteiten en voorlichting aan ouders.

De JOGG-aanpak is gebaseerd op het bewezen succesvolle Franse EPODE (Ensemble Prévenons l’Obésité Des Enfants). Dit programma startte begin jaren ’90 en heeft in verschillende EPODE-steden bijna een halvering van het aantal jongeren met overgewicht opgeleverd. Ook in Nederland boekt de integrale JOGG-aanpak al resultaat, bijvoorbeeld in Utrecht Overvecht, waar het aantal kinderen met overgewicht met 7% is gedaald.

Bron: JOGG Nederland

Terug naar het nieuwsoverzicht