Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

'Ongezond voedsel mag, als je er maar niet dik van wordt'

18/01/2011

Gezond en duurzaam voedsel is voor jongeren geen gespreksonderwerp. Voor een meer gezonde voedselkeuze krijgen ze pas belangstelling als ze het risico lopen om te dik te worden.

De bewustwording ten aanzien van gezonde en duurzame voedselkeuzes lijkt het best te kunnen worden gestimuleerd door de ouders en door het onderwijs. Conclusies uit een onderzoek onder 650 jongeren tussen 12 en 16 jaar door de Wageningen Universiteit.
Voedsel houdt deze jongeren amper bezig. Gezond eten staat voor groenten en fruit en het laten staan van tussendoortjes. Ongezond is chips, snoep en koek. Zolang eten niet dik maakt is het voor de jongeren aanvaardbaar. De herkomst en duurzaamheid van voeding is niet van belang bij tieners.

Beïnvloeding
De meeste ouders houden vast aan bepaalde eetregels: samen eten en eerst uitproberen, ook al lust je iets niet. Daarmee is de thuissituatie een belangrijk aanknopingspunt om jongeren te interesseren voor duurzaam en gezond voedsel. Ook kan de school invloed uitoefenen. Vooral door het aanbod in schoolkantines gezonder, duurzamer en tevens aantrekkelijk te maken.

Bron: LEI/Wageningen

Terug naar het nieuwsoverzicht