Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

VUmc start ‘moedermelkbank’

04/01/2011

Medio 2011 start VUmc in Nederland een zogenaamde 'moedermelkbank'. Moeders van gezonde kinderen kunnen daar hun overgebleven melk doneren.

Juist voor te vroeg geboren kinderen speelt moedermelk een essentiële rol in het op de korte termijn voorkomen van infecties en het draagt bij aan een minder grote kans op het ontwikkelen van een ernstige ontsteking van de darm. Een levensbedreigende complicatie die ongeveer 5 tot 10% van de te vroeg geboren kinderen krijgt.

In eerste instantie zal de donormelk alleen in het kader van onderzoek aan te vroeg geboren kinderen worden gegeven. Donormelk is namelijk niet hetzelfde als melk van de eigen moeder. Maar onderzoekers verwachten nog altijd dat deze donormelk beter is dan kunstmatige melk. De moedermelkbank wil met een studie onderzoeken wat de effecten van donormelk zijn in vergelijking met kunstvoeding en melk van de eigen moeder. Projectleider prof. Hans van Goudoever, afdelingshoofd kindergeneeskunde VUmc/AMC, maakt zich al jaren hard voor een moedermelkbank in Nederland. "In ons omringende landen als Duitsland en Frankrijk is er al jaren een moedermelkbank. De donormelk kan een belangrijke bijdrage zijn om de levenskansen van te vroeg geboren kinderen te vergroten en op de lange termijn hun ontwikkeling beter te laten verlopen". De moedermelkbank zou aanvankelijk door het Erasmus MC-Sophia opgericht worden. VUmc neemt nu het initiatief van Erasmus MC over. 

Bron: VUmc

Terug naar het nieuwsoverzicht