Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Sms’jes ondersteunen behandeling dikke kinderen

22/12/2010

Kinderen die een behandeling volgen om van hun overgewicht af te komen, hebben baat bij Sms-berichten op hun mobieltjes.

Met de hulp van motiverende sms’jes stoppen kinderen minder vaak voortijdig met hun behandeling. Het aantal afhakers daalt door de sms'jes zelfs met ruim de helft. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Judith de Niet onderzoeker op de afdeling Medische Psychologie en Psychotherapie van het Erasmus MC.
De Niet heeft gekeken hoe jongeren de behandeling beter kunnen volhouden. Het idee ontstond om berichten op mobieltjes te sturen omdat het grootste deel van de kinderen een mobiele telefoon heeft. Sms’en is ook een populaire manier van communiceren onder jongeren. De kinderen in het onderzoek volgden de Dikke Vrienden Club. Dat is een leefstijlbehandeling van een jaar die kinderen en hun ouders onder andere leert om eet- en beweeggewoonten te veranderen. De kinderen zijn tussen de 7 en 12 jaar oud.

Een deel van de kinderen kreeg een extra 'behandeling' met sms'jes. Ze sms’ten elke week aan de onderzoekers hoe hun voeding- en beweeggedrag en hun stemming de afgelopen week was. De kinderen kregen vervolgens op maat gesneden motiverende en steunende feedback terug. Bij kinderen die deze sms’jes kregen, lag de uitval ruim drie keer zo laag als bij de kinderen die geen berichten kregen.

Bron: Erasmus MC

Terug naar het nieuwsoverzicht