Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Relatie speciale flesvoeding en diabetes type 1?

30/11/2010

Kinderen die als baby speciale flesvoeding (caseïne hydrolysaat) kregen wanneer de borstvoeding stopte, hebben later in hun leven mogelijk minder kans op diabetes type 1.

Deze resultaten komen uit een Finse studie naar voren en zijn recent gepubliceerd in the New England Journal of Medicine. Aan dit onderzoek deden 230 kinderen mee, die erfelijk gezien een verhoogde kans op diabetes type 1 hadden. Zij kregen als baby in principe borstvoeding. Maar zodra ze stopten met borstvoeding, of als dat te weinig was, kregen ze flesvoeding. De ene helft van de kinderen kreeg voeding met voorverteerde eiwitten, en de andere helft kreeg voeding met gewone koemelkeiwitten. De kinderen die als baby flesvoeding met voorverteerde eiwitten hadden gekregen, bleken na tien jaar gemiddeld zo’n 50% minder vaak bepaalde antistoffen te hebben. Die antistoffen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van diabetes type 1. Ze helpen namelijk het afweersysteem om de insulineproducerende bètacellen in de alvleesklier aan te vallen en te vernietigen.
Of specifieke flesvoeding ook daadwerkelijk de kans op diabetes type 1 verkleint, is in dit onderzoek niet bewezen. In 2017 zal moeten blijken of dat zo is, want dan is de studie pas helemaal afgerond.

Bron: The New England Journal of Medice; Diabetes Fonds

Terug naar het nieuwsoverzicht