Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Stimuleren gezond gedrag voorkomt overgewicht bij kinderen

23/11/2010

De bescherming van borstvoeding tegen overgewicht komt waarschijnlijk doordat borstvoeding het snack gedrag beïnvloedt.

Het stimuleren van gezond gedrag is effectiever dan het beperken van ongezond gedrag. Dit zijn resultaten uit het promotieonderzoek van Jessica Gubbels. In dit onderzoek heeft ze gekeken naar factoren in de thuis- en kinderdagverblijfomgeving die kunnen leiden tot overgewicht bij jonge kinderen (0-7 jaar). Het onderzoek is gebaseerd op het KOALA Geboortecohort Onderzoek (www.koala-study.nl) en observaties in kinderdagverblijven.
Borstvoeding
dit onderzoek toont aan dat kinderen die borstvoeding hebben gehad minder tussendoortjes eten dan kinderen die flesvoeding hebben gehad. Ook de duur van de borstvoeding is van belang, hoe langer er borstvoeding is gegeven hoe minder de kinderen ‘snacken’ en hoe beter ze beschermd zijn tegen overgewicht.
Gezond gedrag
Het stimuleren van ouders van gezond gedrag werkt veel beter dan het verbieden van of beperken van ongezond gedrag.Juist al kinderen worden aangemoedigd bewegen ze meer en eten ze gezonder. Deze aan pak werkt vooral goed bij kinderen die afwijken van de ‘norm’(te zwaar, slechte eters, kinderen met gedragsproblemen)

Bron: Universiteit Maastricht

Terug naar het nieuwsoverzicht