Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Geen verband tussen frisdrank en overgewicht bij kinderen

06/07/2007

Worden kinderen dik door teveel frisdrank drinken? Een Engelse prospectieve studie onder ruim 1200 kinderen van 5 en 7 jaar vindt daar geen aanwijzingen voor.

Geen verband tussen frisdrank en overgewicht bij kinderen

In het onderzoek, gepubliceerd in Nutrition, is de frisdrankconsumptie van 5- en 7-jarige kinderen in kaart gebracht. Vervolgens is op 9-jarige leeftijd de vetmassa bepaald. Van de vijfjarigen drinkt 33% met suiker gezoete frisdrank en van de 7-jarigen is dat 38%. Gemiddeld krijgen ze hiermee 3% van hun totale energie binnen. De onderzoekers vonden geen verband tussen de consumptie van gewone frisdrank en de vetmassa. De consumptie van light-frisdrank bleek wel gepaard te gaan met een hogere vetmassa. Volgens de onderzoekers komt dat waarschijnlijk omdat de kinderen die light-frisdrank consumeerden, vaak al op 5- of 7-jarige leeftijd overgewicht hadden. Ze drinken light-frisdrank om verder overgewicht te voorkomen.

(Bron: Nutrition, L. Johnson et al, Is sugar-sweetened beverage consumption associated with increased fatness in children?, July-August 2007, Volume 23, Issues 7-8, Pages 557-563)

Terug naar het nieuwsoverzicht