Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Diabetes door honger in baarmoeder

11/11/2010

Blootstelling aan honger in de baarmoeder leidt op latere leeftijd tot een grotere kans op diabetes

Dat concluderen Wageningse en Chinese onderzoekers op basis van gegevens van bijna 8.000 Chinezen, die tussen 1951 en 1961 aan voedselschaarste zijn blootgesteld. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Diabetes.
Chinezen die zijn geboren in een regio met ernstige voedselschaarste en in de baarmoeder waren blootgesteld aan honger, hadden ruim tweemaal zoveel kans op diabetes type 2 dan mensen die daaraan niet waren blootgesteld. Honger tijdens de kinderjaren leidde overigens niet tot een hoger diabetesrisico.
De kans op diabetes type 2 werd nog eens extra groot als men op latere leeftijd een Westerse leefstijl had of tot een hogere sociale klasse behoorde. ‘Blijkbaar maakt vroege blootstelling aan honger extra gevoelig voor diabetes type 2’, aldus Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Metabool Syndroom aan Wageningen Universiteit en mede-auteur van de publicatie.
Dat er een verband is tussen blootstelling aan honger in de baarmoeder en het krijgen van chronische aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten is trouwens niet nieuw. Deze relatie stelden Amsterdamse onderzoekers enkele jaren geleden al vast in een studie naar de langetermijneffecten van de Hongerwinter in Nederland in1944. Russische wetenschappers konden een dergelijk verband echter niet bevestigen in een onderzoek naar de gevolgen van honger in Leningrad gedurende de Tweede Wereldoorlog.

 Bron: Wageningen UR

Terug naar het nieuwsoverzicht