Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Voedingspatronen van invloed op vruchtbaarheid en zwangerschap

19/10/2010

Het aantal zaadcellen bij mannen die het traditionele Hollandse dieet volgen is twee keer zo hoog als bij mannen die andere voedingspatronen volgen.

Bij vrouwen zorgt juist het Mediterrane dieet voor een verhoogde vruchtbaarheid. Het Mediterrane dieet helpt tevens zwangerschapscomplicaties en aangeboren afwijkingen te voorkomen. Aanstaande ouders zouden hierover beter moeten worden voorgelicht. Dit en meer stelt drs. Marijana Vujkovic, researchanalist in het Erasmus MC, in haar proefschrift Dietary Patterns and Human Reproduction, waarop zij op 20 oktober hoopt te promoveren.Vujkovic vond dat het strikte gebruik van het traditionele Hollandse dieet, bestaande uit vlees, aardappelen, groenten, fruit en volkoren granen, ervoor zorgt dat het aantal zaadcellen in het sperma met 62 miljoen cellen per milliliter bijna twee keer zo hoog is als bij mannen die een ander voedingspatroon hebben (37 miljoen cellen per milliliter). Bij vrouwen is juist het Mediterrane dieet, gekenmerkt door plantaardige olie, groente, vis en peulvruchten en weinig snacks, gunstig voor de vruchtbaarheid. Strikt gebruik van het Mediterrane dieet hangt samen met een 40% verhoogde kans op zwangerschap. Beide diëten zorgen bovendien voor een automatische verhoging van het foliumzuurgehalte, resulterend in 70% minder risico op aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hartafwijkingen.

Voorlichting
Vujkovic pleit voor meer en betere voorlichting over de effecten van voeding op de vruchtbaarheid en zwangerschap. Vujkovic: “We hebben aangetoond dat een gezond voedingspatroon, gekenmerkt door hoge inname van groente, fruit en vis, maar lage inname van bewerkt vlees en snacks, de vruchtbaarheid en de zwangerschapsuitkomsten verbeteren. Het is belangrijk dat deze resultaten goed bekend raken bij aanstaande ouders zodat zij een eigen bijdrage kunnen leveren hun individuele gezondheid en die van hun kinderen."

Bron:ErasmusMC

Terug naar het nieuwsoverzicht