Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Lichte alcoholconsumptie geen invloed tijdens zwangerschap

14/10/2010

Lichte alcoholconsumptie tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige invloed op de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen van vijf jaar.

Dit wordt geconcludeerd uit een epidemiologische studie onder ruim 11.500 kinderen (UK Millennium Cohort Study). Het onderzoek is gepubliceerd in Journal of Epidemiology and Community Health.
In deze studie werden de zwangeren onderverdeeld in nooit drinkers, niet tijdens de zwangerschap drinkers, lichte drinkers (1 of 2 glazen per week), matige drinkers (max. 3 – 6 glazen per week) en zware drinkers (meer dan 7 glazen per week). De 5-jarigen werden getest op gedragsproblemen, hyperactiviteit, de relatie met leeftijdsgenoten, emotionele problemen, cognitieve vaardigheden, woordenschat en ruimtelijk inzicht.
Bij de kinderen van lichte drinkers werden geen nadelige effecten gevonden ten opzichte van de kinderen van niet tijdens de zwangerschap drinkers. De onderzoekers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om de kennis hierover te verdiepen. Voorlopig blijft het advies van de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken tijdens de zwangerschap de veiligste keuze.

 Bron: Journal of Epidemiological and Community Health

Terug naar het nieuwsoverzicht