Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Opvoedstijl van invloed op aantal gezamenlijke maaltijden in het gezin

01/07/2010

Een authoratieve opvoedstijl is geassocieerd met meer gezamenlijke gezinsmaaltijden. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Eerder onderzoek laat een relatie zien tussen de frequentie van gezamenlijke gezinsmaaltijden en de nutriënteninname van adolescenten.

In dit onderzoek is gekeken naar de relatie tussen opvoedstijl en de frequentie van gezamenlijke atieve opvoedstijl is geassocieerd met meer gezamenlijke gezinsmaaltijden. Zo blijkt uit Amerikaans onderzoek. Eerder onderzoek laat een relatie gezinsmaaltijden. Hiertoe hebben ruim 4700 adolescenten 2 keer een vragenlijst ingevuld (in 1999 en in 2004) en is gekeken naar de relatie tussen de frequentie van de gezinsmaaltijden en 4 verschillende opvoedstijlen: de authoratieve stijl waarbij ouders regels opleggen maar wel motiveren en zeer betrokken zijn, de autoritaire opvoedstijl (ouders leggen eenzijdig veel regels op en zijn weinig betrokken), de permissieve opvoedstijl (ouders leggen weinig beperkingen op en geven veel verantwoordelijkheden en zijn zeer betrokken) en de nalatige opvoedstijl (ouders oefenen geen controle uit en zijn niet betrokken bij hun kinderen).

Voor meisjes bleek er een positieve relatie tussen een meer authoratieve opvoedstijl van de ouders en een authoratieve moeder en de frequentie van de gezamenlijke maaltijden. Bij jongens  was de authoratieve opvoedstijl van de ouders geassocieerd met meer frequente  gezinsmaaltijden.

Bron: Journal of the American Dietetic Association

Terug naar het nieuwsoverzicht