Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Hersenen bij jongeren met diabetes type 2 werken minder goed

10/08/2010

De hersenen van jongeren met diabetes type 2 werken minder goed dan van jongeren zonder diabetes. Dat komt waarschijnlijk door veranderingen in de structuur van de hersenen. Dat schrijven Amerikaanse onderzoekers in Diabetologica.

Deelnemers met diabetes type 2 scoorden significant lager bij opdrachten waarbij getest werd op intelligentie, geheugen voor taal en woorden, en aandacht/concentratie. Ook bij de andere opdrachten scoorden de deelnemers met diabetes minder goed, maar die scores verschilden niet significant.
Uit de hersenscans bleek dat de jongeren met diabetes type 2 minder 'witte stof' in de hersenen hebben. Witte stof zorgt voor de overdracht van informatie in de hersenen. Daarnaast hadden de deelnemers met diabetes type 2 meer hersenvocht in de hersenen. Hersenvocht dient vooral als 'schokdemper' voor de hersenen. De hoeveelheid 'grijze stof' in de hersenen was in beide groepen gelijk. Grijze stof bestaat uit zenuwcellen die informatie verwerken.

Dat de hersenen van jongeren met diabetes type 2 minder goed werken dan van jongeren zonder diabetes komt waarschijnlijk door veranderingen in de structuur van de hersenen. De onderzoekers denken dat dit komt door subtiele veranderingen in de bloedvaten en de glucose- en vetstofwisseling. Daardoor krijgen de hersenen mogelijk te weinig energie, waardoor ze minder goed functioneren. Het precieze mechanisme is echter niet bekend.

Bron: leesbaar onderzoek.nl

Terug naar het nieuwsoverzicht