Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Functionele obstipatie gaat niet altijd vanzelf over

27/07/2010

Een kwart van de kinderen met functionele obstipatie heeft op volwassen leeftijd nog steeds problemen met de stoelgang.

Dit zijn voornamelijk de kinderen die op wat latere leeftijd voor het eerst klachten krijgen, kinderen bij wie het na de eerste symptomen langer duurt voordat zij een kliniek bezoeken en kinderen met een lagere defecatiefrequentie bij het intakegesprek. Dat blijkt uit een onderzoek van Marloes Bongers (Emma Kinderziekenhuis AMC) en collega’s. 
De onderzoekers volgden 401 kinderen (6-9 jaar) met functionele obstipatie. De kinderen kregen een intensieve 6-weekse behandeling met onder andere biofeedbacktraining. Vervolginterviews over de stoelgang vonden plaats na 6 maanden en daarna jaarlijks (gedurende 9 – 13 jaar) . Na 1 jaar had 50% van de kinderen een normaal defecatiepratroon. Van dekinderen gebruikte 11% nog wel laxeermiddelen. Na het eerste jaar steeg het percentage kinderen met een goed beloop geleidelijk tot 64% na 5 jaar en 81% na 10 jaar, waarna nog slechts 4% laxeermiddelen gebruikte. Hierna bleef het percentage constant (75%).
Het feit dat een kwart van de kinderen met functionele obstipatie op jongvolwassen leeftijd nog steeds klachten heeft, verwerpt volgens de auteurs het idee dat kinderen over obstipatie heen groeien. Bongers en collega’s adviseren dan ook een snelle verwijzing naar een gespecialiseerde kliniek voor kinderen die niet op eerstelijnsbehandelingen reageren.

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht