Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Synbiotica voorkomt astmasymptomen bij jonge kinderen met eczeem

13/07/2010

Bij kinderen met atopische dermatitis is astma mogelijk te voorkomen met behulp van synbiotica, een combinatie van probiotica en prebiotica.

Bij kinderen met atopische dermatitis is astma mogelijk te voorkomen met behulp van synbiotica, een combinatie van probiotica en prebiotica. In deze studie van Leontien van der Aa van het Emma Kinderziekenhuis (AMC) et al. is voor de eerste keer onderzocht of het mogelijk is om met synbiotica het ontstaan van astma of astma-achtige klachten te voorkomen bij kinderen met atopische dermatitis. De onderzoekers gebruikten een specifiek mengsel van probiotica (levende micro organismen met immunomodulerende effecten) en prebiotica (niet-verteerbare voedselbestanddelen) dat in andere onderzoeken anti-allergene effecten vertoonde.
De onderzoeksgroep, 90 kinderen jonger dan 7 maanden kreeg 12 weken lang een voeding met synbiotica of placebovoeding. De synbiotica groep had duidelijk minder last van ‘regelmatig piepen’ en ‘piepen en/of luidruchtig ademhalen niet gerelateerd aan verkoudheid’ dan de placebogroep, respectievelijk 13,9 vs 34,2% en 2,8 vs 30,8%. In de synbioticagroep gebruikten de kinderen ook minder astmamedicatie 5,6 vs 25,6%.
Het preventief effect van de synbiotica op het ontstaan van astma kan later op de leeftijd van vijf à zes bepaald worden als de kinderen longfunctietests worden afgenomen. 

Bron: ntvg

Terug naar het nieuwsoverzicht