Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Risico Risicogen zorgt voor emotionele eters

09/03/2010

Eén op de drie jongeren heeft een risicogen, dat kan zorgen voor een tekort aan dopamine.

Risico Risicogen zorgt voor emotionele eters

Het gen in combinatie met opgroeien bij ouders die kinderen op een manipulatieve manier controleren en chanteren kan ervoor zorgen dat zij eerder geneigd zijn om emotionele eters te worden. Als dat samengaat met een dopaminetekort, hebben die jongeren een groot risico om emotioneel te gaan eten. De jongeren gaan fysiologische reacties bij emoties met gevoelens van honger verwarren. Dat maakt hen ‘gevoelsblind’. Die conclusies trekt Tatjana van Strien van de Radboud Universiteit Nijmegen uit haar onderzoek onder 279 jongeren. Landelijk gaat het om zo’n 40.000 kinderen in de leeftijd van 11-15 jaar die beide kenmerken vertonen en dus risico lopen op emotioneel eten en overgewicht. Kinderen tot 12 jaar eten vaak juist niet als ze zich rot voelen. Deze kinderen vertonen nog een ‘normale’ reactie op stress, namelijk niet eten.

Bron: Radbout Universiteit Nijmegen

Terug naar het nieuwsoverzicht