Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen leven langer door schoolfruit

05/06/2007

Een kind dat deelneemt aan SchoolGruiten zal gemiddeld iets langer leven en ook langer gezond blijven. Dat blijkt uit modelsimulaties van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Kinderen leven langer door schoolfruit

Het Chronische-Ziekten-Model (CZM) van het RIVM berekent de gezondheidseffecten en zorggerelateerde kosten van beleidsdoelstellingen en voedingsinterventies. SchoolGruiten, het gratis verstrekken van groenten en fruit op de basisschool, diende als voorbeeld in het recent uitgebrachte rapport ?Kwantificeren van de gezondheidseffecten van voeding?.  De levensverwachting van kinderen die deelnemen aan SchoolGruiten stijgt volgens de modelsimulaties met 0,37 jaar. Een gewonnen levensjaar kost 256 euro. Dit zijn de kosten voor het verstrekken van groenten en fruit, minus de besparing op de medische kosten. Voorwaarde is wel dat kinderen na de basisschool structureel meer groenten en fruit blijven eten, anders verdwijnt het gezondheidseffect.

In het rapport is ook gekeken welke voedingsmaatregelen de meeste gezondheidswinst voor de bevolking opleveren. De winnaars zijn groenten en fruit. Verhoging van de consumptie levert de meeste gezondheidswinst op. Ook een hogere visconsumptie zet veel zoden aan de dijk. Verassend genoeg is met een verdere verlaging van de inneming van verzadigd vet veel minder gezondheidswinst te verwachten. De meeste gezondheidswinst is daar al bereikt. Als de gehele Nederlandse bevolking de aanbevelingen voor gezonde voeding zou gaan naleven, overlijden de komende twintig jaar naar schatting 140.000 minder mensen dan als er niets verandert. De totale zorgkosten die anders in 20 jaar worden uitgegeven verminderen dan met ongeveer 4,1 miljard euro.

Kwantificeren van de gezondheidseffecten van voeding
Buchner FL, Hoekstra J, Berg SW van den, Wieleman F, Rossum CTM van
RIVM rapport 350080001, 2007

Terug naar het nieuwsoverzicht