Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

The functionality of maternal and neonatal fatty acids

20/07/2009

Vrijdag 3 juli is mw drs Chantal Dirix aan de universiteit van Maastricht bij de Faculty of Health, Medicine and Life Science gepromoveerd op onderzoek naar de functionaliteit van vetzuren tijdens de zwangerschap.

The functionality of maternal and neonatal fatty acids

Van sommige vetzuren is bekend dat ze belangrijk zijn voor de foetale groei en hersenontwikkeling. Tijdens de zwangerschap heeft het nog ongeboren kind daarom veel van deze vetzuren nodig. Bij de moeder neemt juist tijdens de zwangerschap de relatieve hoeveelheid van deze vetzuren af. Dit kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van het kind. In dit proefschrift staat de vraag centraal of vetzuren voor de moeder en het pasgeboren kind gerelateerd zijn aan foetaal leervermogen en geheugen, foetale groei en latere immuunfuncties van het kind. Daarbij is er ook onderzoek gedaan naar het effect van vetzuurconsumptie tijdens de borstvoedingsperiode op de vetzuurniveaus in moedermelk.

Enkele conclusies zijn dat, indien de gevonden relaties causaal zijn, het moederlijk verzuur DHA gedurende de vroege zwangerschap foetale groei op een positieve manier kan programmeren. De moederlijke vetzuren AA en DGLA zijn tijdens de late zwangerschap mogelijk betrokken bij foetale groeibeperking

Bron: Universiteit Maastricht

Terug naar het nieuwsoverzicht