Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Appels en vis tegen astma en eczeem

23/05/2007

Als vrouwen tijdens de zwangerschap vis en appels eten, kunnen zij hun kinderen beschermen tegen astma en eczeem, zo laat Brits/Nederlands onderzoek zien.

Appels en vis tegen astma en eczeem

Het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit van Aberdeen in samenwerking met de Universiteit van Utrecht. Een groep van ruim 1200 Britse zwangere vrouwen hield tijdens de zwangerschap een eetdagboek bij. Toen hun kinderen 5 jaar oud waren, vulden ze een vragenlijst in over het eetpatroon van hun kinderen en het optreden van allergische klachten en luchtwegproblemen
De kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap veel appels aten, bleken minder vaak last te hebben van astma en luchtwegproblemen. Kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap minstens eenmaal per week vis aten, hadden minder eczeem. Er werd geen beschermende relatie gevonden tussen producten als groenten, vruchtensap of volkoren graanproducten. De onderzoekers vermoeden dat het beschermend effect van appels is te verklaren door de aanwezigheid van flavonoïden. Het gunstig effect van vis is mogelijk toe te schrijven aan de omega-3-vetzuren.
Saskia Willers, co-onderzoeker van de Universiteit Utrecht, vindt het opmerkelijk dat bij de voeding van de moeder tijdens de zwangerschap bij het kind nog van invloed is op vijfjarige leeftijd. Ze vindt dat verder onderzoek nodig is, om te kijken of dit effect van de voeding tijdens de zwangerschap ook nog op hogere leeftijd is terug te zien.
Klik hier voor meer informatie.

Terug naar het nieuwsoverzicht