Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Huidige dosis vitamine K voor pasgeborenen is te laag

21/04/2009

De dosis vitamine K die zuigelingen dagelijks ontvangen is te laag.

Huidige dosis vitamine K voor pasgeborenen is te laag

De dosis moet zes keer hoger worden voor alle baby’s die borstvoeding krijgen. Kinderarts Peter van Hasselt van het UMC Utrecht stelt dat in zijn promotieonderzoek. Kinderen die flesvoeding krijgen hebben geen extra vitamine K nodig. Vitamine K is nodig voor een goede bloedstolling .
Van Hasselt vergeleek het voorkomen van bloedingen bij zuigelingen in Denemarken en Nederland tussen 1991 en 2003. Nederlandse borstgevoede pasgeborenen krijgen dagelijks druppels met 25 microgram vitamine K, in Denemarken krijgen baby’s één keer per week 1 milligram. De Nederlandse kinderen, waarbij een geblokkeerde galweg optrad, kregen bijna allemaal een bloeding door een vitamine K-tekort. Deze kinderen werden niet beschermd door de 25 microgram vitamine K per dag. De bloedingen kwamen tien maal zoveel voor als in Denemarken. Het onderzoek vond plaats bij kinderen die borstvoeding krijgen, want in flesvoeding zit voldoende vitamine K.
‘Het betekent,’ stelt Van Hasselt, ‘dat honderdduizenden ouders in de loop der jaren onbedoeld te weinig vitamine K aan hun kind hebben gegeven. We geven álle pasgeborenen vitamine K omdat de risicokinderen niet herkenbaar zijn. Het is niet erg dat niet alle kinderen evenveel baat hebben bij de vitamine K. Dat hoort bij preventieve maatregelen. Maar nu blijkt de kleine groep kinderen met een galwegblokkering, waarvoor we het allemaal doen, niet beschermd te worden door de lage dosis.’ Van Hasselt stelt voor de dosering te verhogen naar 1 milligram per week. De effectiviteit hiervan blijkt uit de veel kleinere kans op bloedingen in Denemarken. De verhoging komt grofweg overeen met een dagelijkse dosis van 150 microgram, dat is zes maal hoger dan nu. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde werkt aan een nieuwe richtlijn.
Onderzoek van TNO liet zien dat 14% van de volledig borstgevoede zuigelingen in Nederland te weinig vitamine K krijgt. TNO stelt daarom in een persbericht dat de specifieke aandacht voor baby’s met een belemmering van de gal-afvoer belangrijk is.
Van Hasselt promoveert vandaag, 21 april, aan het UMC Utrecht.

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht