Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

LUMC start coeliakiepoli voor kinderen

09/04/2009

Op 4 april startte het Willem-Alexander Kinder- en Jeugdcentrum van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een speciaal spreekuur voor kinderen en jongeren met coeliakie, de Coeliakiepoli.

LUMC start coeliakiepoli voor kinderen

Coeliakie komt bij 1 op de 100 kinderen voor. Hoe vroeger de aandoening wordt vastgesteld, hoe beter en sneller de gevolgen kunnen worden beperkt of zelfs voorkomen. Onbehandelde coeliakie kan op lange termijn o.a. botontkalking, onvruchtbaarheid of kanker veroorzaken. Met deze nieuwe poli hoopt het LUMC de diagnostisering te versnellen. Ouders kunnen hun kinderen, na verwijzing door huis- of jeugdarts, direct zelf aanmelden via de website: www.lumc.nl/coeliakiepoli.  
Coeliakie is een chronische ziekte die veroorzaakt wordt door overgevoeligheid voor gluten. Gluten is een onderdeel van de eiwitten uit granen, gebruikt in het dagelijks voedsel in Nederland, zoals tarwe, rogge en gerst. Bij kinderen met coeliakie raakt de binnenkant van de dunne darm beschadigd als deze in aanraking komt met gluten. Hierdoor kan de dunne darm zijn werk niet meer goed doen en worden de bouwstoffen uit de voeding niet goed opgenomen. Dit kan leiden tot symptomen als diarree, gewichtsverlies, groeiachterstand, braken, buikpijn en/of een opgezette buik. Vaak zijn de symptomen echter niet zo duidelijk, waardoor de diagnose makkelijk kan worden gemist. Alle gevolgen van coeliakie kunnen worden behandeld met het volgen van een dieet zonder gluten. Hierdoor verdwijnen de klachten en kan de dunne darm zich herstellen. Kinderen knappen heel goed op na het starten van het dieet.

Bron: LUMC

Terug naar het nieuwsoverzicht