Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Relatie te veel vitamine E en aangeboren hartafwijking

03/03/2009

Zwangere vrouwen die een overschot aan vitamine E binnenkrijgen, hebben een grotere kans op een baby met aangeboren hartafwijkingen.

Relatie te veel vitamine E en aangeboren hartafwijking

Dat is de conclusie van dr. Jeanne de Vries in het International Journal of Obstetrics and Gynaecology. Voor dit onderzoek is aan 276 moeders van kinderen met een aangeboren hartafwijking en 324 ‘controle’moeders gevraagd naar hun eetgedrag. De Vries concludeert dat een verhoogde inname een 2 maal zo grote kans gaf op aangeboren hartafwijkingen. Bij moeders die een supplement met vitamine E gebruikten, was het risico 9 keer zo hoog. Achteraf was het soort supplement niet te achterhalen, en daarom is de hoeveelheid ingenomen vitamine E door de moeder via supplementen niet bekend.
Volgens De Vries moeten de uitkomsten van het onderzoek voorzichtig geïnterpreteerd worden. Een normaal voedingspatroon levert volgens De Vries voldoende vitamine E. Supplementen zijn niet nodig; ze lijken soms zelfs schadelijk te zijn.
Vitamine E is een in vet oplosbaar vitamine en werkt  als antioxidant of als pro-oxidant. Vooral plantaardige olie, noten, bak- en braadvet en sommige soorten groente zijn rijk aan vitamine E. In het eerste trimester van de zwangerschap is een juiste verhouding tussen pro-oxidanten en antioxidanten belangrijk. Een hoge inname aan vitamine E kan deze balans verstoren.

Bron: International Journal of Obstetrics and Gynaecology

Terug naar het nieuwsoverzicht