Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Maagverkleining bij tieners heeft effect

03/02/2009

Een maagverkleining bij extreem obese tieners leidt in de meeste gevallen tot ”genezing” van diabetes type 2.

Maagverkleining bij tieners heeft effect

Dit blijkt uit een publicatie in Pediatrics. In 5 Amerikaanse ziekenhuizen kregen 11 tieners met een BMI van 50 een maagverkleiningsoperatie. Na een jaar was de BMI teruggevallen naar 33. Daarmee waren de kinderen nog steeds obees. Maar hun stofwisseling was duidelijk verbeterd: de nuchtere bloedsuikerwaarde was met 41% gedaald, de insulineconcentratie in het bloed daalde zelfs met 81% en het gehalte HbAc1 normaliseerde naar 5,6% (was 7,3%). Van de 11 patiënten hadden 10 geen diabetesmedicatie meer nodig. Ook de lipidensamenstelling, bloeddruk en leverwaarden verbeterden aanzienlijk. In de vergelijkingsgroep van 67 adolescenten (BMI = 35), die conservatief behandeld werden voor overgewicht en  diabetes, trad geen enkele verbetering op.
De operatie is niet zonder risico en wordt daarom slechts toegepast bij morbide obesitas. De kans bestaat namelijk dat naast het dumpingsyndroom (brokken onverteerd voedsel belanden vrijwel direct in de dunne darm) een malabsorptie optreedt van vooral vitamines en calcium. De aanwezigheid van diabetes type 2 was volgens de artsen echter voldoende aanleiding om de ingreep bij kinderen te rechtvaardigen.
De auteurs schrijven dat zij hopen dat de patiënten door de operatie ook op lange termijn geholpen zijn, al blijft demineralisatie van botten een punt van aandacht.

Bron: Pediatrics

Terug naar het nieuwsoverzicht