Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ongezond eetgedrag bij jongeren

23/01/2009

Jongeren vinden van zichzelf dat ze ongezond eten.

Ongezond eetgedrag bij jongeren

Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Jeugdraad 'Wat is gezondheid?'. Voor dit onderzoek werd aan 627 jongeren gevraagd hoe zij denken over hun eigen gezondheid.
De gevraagde jongeren reageren divers op de vraag wat ze verstaan onder gezond eetgedrag. Het eten van groente en fruit staat bovenaan: meer dan drie op de tien jongeren (31%) vindt het eetgedrag dan gezond. Meer dan één op de vijf jongeren (21%) vindt dat het eetgedrag gezond is als regelmatig gegeten wordt, 3% zegt gevarieerd eten en 12% vindt het gezond als ze letten op de hoeveelheid vet en suiker.
Vrienden (55%) en ouders (53%) zijn vaak de beste raadgevers als het gaat om gezondheid, omdat zij dichtbij staan en het beste met de jongere voor hebben. Daarnaast helpt het niet om de ongezonde gewoonte te benadrukken of te verbieden. Het werkt beter als  jongeren worden gestimuleerd en als ze  een alternatief krijgen aangeboden.
De Nationale Jeugdraad vraagt regelmatig de mening van het Jeugdraadpanel: een vaste groep van 1000 jongeren verdeeld over 15 scholen uit het voortgezet en beroepsonderwijs.

Bron: Wat is gezond? Onderzoeksverslag Jeugdraadpanel

Terug naar het nieuwsoverzicht