Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Geen gedragsproblemen na matige alcoholconsumptie tijdens zwangerschap

02/12/2008

Het wekelijks drinken van 1 of 2 alcoholhoudende consumpties tijdens de zwangerschap geeft geen verhoogd risico op kinderen met gedragsproblemen.

Geen gedragsproblemen na matige alcoholconsumptie tijdens zwangerschap

Dit blijkt uit epidemiologisch onderzoek van het Londense University College.
Het alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is bij 12.500 moeders nagevraagd toen de baby’s negen maanden oud waren. Vervolgens is op 3 jarige leeftijd de cognitieve ontwikkeling en het gedrag van de kinderen getest. De onderzoekers concluderen dat dochters van vrouwen die tijdens de zwangerschap 1 of 2 glazen per week hadden gedronken, 30% minder kans hadden op emotionele problemen dan de dochters van geheelonthouders. Zonen van moeders die één of twee glazen per week hadden gedronken, hadden 40% minder kans op gedragsproblemen en 30% minder last van hyperactiviteit dan de kinderen van moeders die helemaal niet gedronken hadden. De jongens scoorden ook beter op testen die betrekking hadden op woordenschat, het benoemen van kleuren, vormen, letters en getallen. De kans op een kind met gedragsproblemen en op problemen in de cognitieve ontwikkeling nam toe bij moeders die 6 of meer glazen per week dronken.
Mogelijk heeft de gevonden relatie een verband met de hogere sociaal-economische status van de vrouwen die 1 of 2 glazen per week dronken in vergelijking met de geheelonthouders. In dit onderzoek is niet gekeken naar het effect op latere leeftijd. Ook het effect van het moment van alcoholconsumptie in de zwangerschap in relatie tot gedragsproblemen en cognitieve ontwikkeling is niet onderzocht.

Bron: International Journal of Epidemiology.

Terug naar het nieuwsoverzicht