Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Relatie overgewicht en eiwit in zuigelingenvoeding

27/04/2007

Een lage hoeveelheid eiwit in zuigelingenvoeding biedt mogelijk voordelen voor de stofwisseling, de ontwikkeling en de kans op overgewicht op latere leeftijd.

Relatie overgewicht en eiwit in zuigelingenvoeding

Dit blijkt uit onderzoek in het Early Nutrition Programming Project (EARNEST), gesponsord door de EU. Uitgangspunt was het feit dat moedermelk een veel lagere eiwitgehalte heeft dan zuigelingenvoeding op basis van koemelk. De onderzoekers wilden weten of dit kan verklaren dat borstgevoede kinderen op latere leeftijd een kleinere kans hebben op obesitas dan flesgevoede kinderen.
Bij het onderzoek waren 990 zuigelingen betrokken. De kinderen kregen óf een voeding met een laag eiwitgehalte of een voeding met een hoog eiwitgehalte. De interventie duurde 1 jaar en de kinderen werden gevolgd tot ze 2 jaar oud waren. Er werd ook een groep borstgevoede kinderen gevolgd. De kinderen met de laag eiwitvoeding vertoonde een groeicurve die vergelijkbaar was met de borstgevoede kinderen. De laag eiwitvoeding leidde bovendien tot een betere stofwisseling en endocrinologische ontwikkeling. De onderzoekers zeggen dat dit onderzoek het belang van borstvoeding ondersteunt en dat het aanwijzingen geeft voor de juiste samenstelling van flesvoeding. Lees hier meer over het onderzoek van de EU.

Terug naar het nieuwsoverzicht