Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Brood besmeren nodig voor vitamine D

26/11/2008

Jonge kinderen halen de aanbeveling voor vitamine D beter als hun boterhammen altijd besmeerd worden met margarine of halvarine.

Brood besmeren nodig voor vitamine D

Dit blijkt uit een nieuwe analyse van de Voedselconsumptiepeiling van 2005/2006 onder bijna 1.300 kinderen van 2 tot 6 jaar.
Slechts bij 19% van de kinderen tussen 2 en 6 jaar wordt de boterham altijd besmeerd met halvarine of margarine. Bij 15% wordt het brood nooit besmeerd en bij de rest van de peuters en kleuters soms. Peuters en kleuters waarvan het brood niet of soms besmeerd wordt, krijgen gemiddeld minder vitamine D binnen dan leeftijdsgenoten die altijd een besmeerde boterham eten. Bij 2 tot 3 jarigen is het verschil het grootst: de “niet-smeerders” krijgen gemiddeld 3,2 tot 3,7 microgram vitamine D per dag binnen, de “soms-smeerders” 4,4 tot 4,8 microgram en de “altijd-smeerders” 5,7 tot 6,8 microgram. Alleen die laatste groep haalt dus de aanbevolen 5 microgram per dag.  
De belangrijkste bronnen van vitamine D in de voeding van peuters en kleuters zijn margarine, halvarine en bak- en braadvet. Deze producten zijn goed voor 30% van de dagelijkse inname . Vlees levert een bijdrage van 13%, zuivel 10% en gebak en koek samen 9%. Supplementen leveren bijna een kwart van de dagelijkse inname van vitamine D bij jonge kinderen. Uit het onderzoek blijkt ook dat circa 60% van de 2 tot 3 jarigen een supplement met vitamine D krijgt, terwijl dit officieel wordt aanbevolen voor alle kinderen tot 4 jaar. Van de kleuters (4-6 jaar) krijgt circa 25% een vitamine D bevattend supplement.  

Bron: Presentatie Kruizinga tijdens symposium D-day op 24 november 2008

Terug naar het nieuwsoverzicht