Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Vitamine D tekort bij merendeel allochtone zwangeren

25/11/2008

Uit recent Nederlands onderzoek blijkt dat 84% van de Turkse zwangere vrouwen en 81% van de Marokkaanse zwangere vrouwen een tekort heeft aan vitamine D.

Vitamine D tekort bij merendeel allochtone zwangeren

Bij andere zwangere vrouwen van niet-westerse afkomst gaat het om 59%. Ter vergelijking: bij blanke zwangere vrouwen heeft 8% een vitamine D tekort. Ir. Irene van der Meer van GGD Den Haag presenteerde deze nieuwe cijfers tijdens het symposium “D-day”, dat het Vitamine Informatie Bureau en Voorlichtingsbureau Margarine, Vetten en Oliën organiseerden op 24 november 2008.
De cijfers zijn afkomstig van 358 zwangere vrouwen uit een Haagse verloskundigenpraktijk. In de 12e week van de zwangerschap is bij hen het vitamine D gehalte in het bloed bepaald. Ter preventie van tekorten is volgens Van der Meer een combinatie nodig van voeding, suppletie en zonlicht. Vitamine D zit in vette vis en is toegevoegd aan margarine, halvarine, bak- en braadproducten. Wat zonlicht betreft is het advies om dagelijks minimaal 15 minuten buiten te vertoeven met gezicht en handen onbedekt. De Gezondheidsraad adviseert verder een dagelijks supplement met 10 microgram vitamine D aan vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Zo’n supplement wordt ook geadviseerd aan kinderen tot 4 jaar en aan alle mensen van niet-westerse afkomst; van jong tot oud. Dit omdat een donkere huid onvoldoende vitamine D aanmaakt in het Nederlandse klimaat.

Terug naar het nieuwsoverzicht