Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kinderen van ouders op dieet gaan meer groente eten

20/11/2008

Een onderzoek waarbij ouders met overgewicht een aangepaste voeding krijgen, blijkt een gunstige uitwerking te hebben op de voeding van kinderen binnen het gezin.

Kinderen van ouders op dieet gaan meer groente eten

Zij gaan bijna 40% meer groenten eten. De groenteconsumptie van de kinderen kwam hiermee gemiddeld op 100 g/dag. Een groot deel van deze toename in groenteconsumptie bij de kinderen was het gevolg van het feit dat de kinderen meer verwerkte groenten (uit glas/blik) zijn gaan eten. De groenteconsumptie van de kinderen was ook 1 jaar na het onderzoek nog op hetzelfde verhoogde niveau. De aanbevolen hoeveelheid groente voor kinderen van 9 tot 13 jaar is 150-200 g/dag. Prof dr. Marleen van Baak, bijzonder hoogleraar Fysiologie van obesitas aan Universiteit Maastricht, presenteerde deze resultaten tijdens het symposium “Alle groenten zijn gezond”  dat de Diëtisten Coöperatie Nederland op 18 november organiseerde.
In totaal deden er 124 volwassenen en 137 kinderen tussen 5 en 18 jaar mee aan het Nederlandse deel van de Europese “Diogenes studie”. Ondanks het feit dat er geen specifieke interventie op groenteconsumptie is uitgevoerd, zijn de deelnemers aan de Diogenesstudie en hun kinderen relatief meer groenten gaan eten. Bij analyse van de gegevens is geen relatie gevonden tussen de verandering in groenteconsumptie en de mate van handhaving van het gewichtsverlies bij de volwassenen.

Terug naar het nieuwsoverzicht