Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Ondervoeding tijdens zwangerschap verandert stofwisseling

31/10/2008

Wetenschappers hebben voor het eerst aangetoond dat ondervoeding van de moeder het genetisch materiaal bij prille embryo’s verandert.

Ondervoeding tijdens zwangerschap verandert stofwisseling

Bij zestigers die tijdens de hongerwinter van 1944-1945 zijn verwekt, vonden zij een andere moleculaire afstelling van een gen dat de groei beïnvloedt. De onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) publiceren hierover in Proceedings of the National Academy of Sciences, samen met collega’s van Columbia University.
Het gaat niet om veranderingen van de genetische code, maar om een andere moleculaire afstelling van die code die vertelt of een gen aan of uit staat. Dit wordt epigenetica genoemd. Prof. dr. Eline Slagboom: ‘De volgende vraag is of de gevonden epigenetische verandering een “litteken” is op het DNA vanwege het voedselgebrek, of een gerichte aanpassing aan die voedselschaarste. Het zou kunnen dat de stofwisseling bij hongerwinterkinderen zuiniger is afgesteld, gestuurd door epigenetische veranderingen”. Dat kan verklaren waarom hongerwinterkinderen vaker te maken krijgen met overgewicht en hart- en vaatziekten.

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Terug naar het nieuwsoverzicht