Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Kabinet wil keuze gezond voedsel makkelijker maken

07/07/2008

Het kabinet wil dat het voor consumenten makkelijker wordt te kiezen voor een gezonde leefstijl.

Kabinet wil keuze gezond voedsel makkelijker maken

Gezonde voeding is daarvan een belangrijk onderdeel. Dit staat in de nota ?Gezonde Voeding, van begin tot eind?, die minister Klink (VWS) en minister Verburg (LNV) op 4 juli 2008 naar de Tweede Kamer hebben gestuurd.
Het voedingsbeleid gaat uit van het voedingspatroon in zijn geheel: gezond, evenwichtig en gevarieerd. Meer aandacht voor voeding kan veel gezondheidswinst opleveren en het geneesmiddelenverbruik verminderen. Ook verminderen de totale zorgkosten voor chronische ziekten dan met ongeveer 3%. Het kabinet richt zich hierbij specifiek op jongeren en ouderen. Bij jongeren legt een gezonde voedingsgewoonte op jonge leeftijd een goede basis. Bij ouderen is ondervoeding een serieus, maar onderbelicht probleem. Meer aandacht voor gezonde voeding binnen de gezondheidszorg kan hierin verandering brengen. Daarvoor is een inbedding van preventie in de zorg nodig. Professionals, zoals huisartsen en diƫtisten, spelen hierbij een belangrijke rol.
Gezonde voeding bestaat uit een gevarieerd consumptiepatroon. Daarom komt in de voorlichting de nadruk te liggen op het totale voedingspatroon in plaats van op de afzonderlijke producten. Daarnaast wil het kabinet dat de voedingsmiddelenindustrie het voedselaanbod gezonder en gevarieerder maakt. ?Hierover gaan we afspraken maken met het bedrijfsleven, waaronder de industrie, retail, horeca en sportkantines en zetten we monitoring in om de ontwikkelingen te volgen. Zo kunnen we tijdig signaleren of aanvullende activiteiten nodig zijn?, zo valt te lezen in de aanbiedingsbrief bij de nota.

Bron: Ministerie van VWS

Terug naar het nieuwsoverzicht