Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Jongeren spelen met gezondheid

03/07/2008

Jongeren met een ongezonde leefstijl beperken zich doorgaans niet tot één ongezonde leefstijlfactor.

Jongeren spelen met gezondheid

Het zijn vaak dezelfde jongeren die bijvoorbeeld alcohol drinken en roken, of roken en blowen. Dit blijkt uit het RIVM rapport ?Spelen met gezondheid? over leefstijl en psychische gezondheid van de Nederlandse jeugd.
Een klein deel van alle jongeren van 12 tot 16 jaar (minder dan 5%) drinkt alcohol, rookt, blowt én vertoont seksueel gedrag. Dit soort gedrag heeft direct effect op de gezondheid, het welzijn en de ontwikkeling van de jeugd. Zo is bij een deel van de jongeren die vaak en veel alcohol drinken nu al sprake van blijvende gezondheidsschade.
Een ongezonde leefstijl zorgt ook op de lange termijn voor problemen. Zo geeft overgewicht op jeugdige leeftijd een grotere kans om later diabetes of hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Het is dus belangrijk nu al in te zetten op gezondheidsbevorderende interventies bij de jeugd, aldus het RIVM. Overigens blijkt uit het rapport ook dat de Nederlandse jeugd nu nog zeer gezond is, niet alleen vergeleken met volwassen Nederlanders, maar ook ten opzichte van leeftijdsgenoten in andere landen.

Bron: RIVM

Terug naar het nieuwsoverzicht