Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

Nederlandse tieners leven gezond

18/06/2008

De leefstijl van Nederlandse scholieren van 11-15 jaar is redelijk gezond. De meeste scholieren ontbijten elke dag en bewegen voldoende.

Nederlandse tieners leven gezond

Wel kijken Nederlandse jongeren dagelijks meer televisie dan veel van hun leeftijdsgenoten in andere landen. Dit blijkt uit een vergelijkend onderzoek in 41 West-Europese en Noord-Amerikaanse landen onder 204.000 jongeren, uitgevoerd door de World Health Organization (WHO).
Wereldwijd zijn veel meisjes ontevreden over hun lichaam en houden zich aan een dieet. Ook Nederlandse meisjes vinden zichzelf relatief vaak te dik, maar in ons land zijn er relatief weinig meisjes op dieet. De meest opvallende uitkomst is, dat in vergelijking met 4 jaar geleden, het alcoholgebruik onder Nederlandse tieners is afgenomen. Dat geldt vooral bij de jongste groepen jongeren. Het resultaat hiervan is dan ook, dat de Nederlandse jongeren niet langer ?de zuipschuiten? van Europa zijn. Ze staan niet meer in de top 3 van Europa. Ook roken de jongeren in Nederland minder dan in andere landen. Het gebruik van cannabis is in Noord-Amerika het hoogst, maar ook daarin staat ons land hoog genoteerd..

Het WHO rapport wordt op woensdag 18 juni 2008 wereldkundig gemaakt. Het Nederlandse deel van het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau.

Bron: Universiteit Utrecht

Terug naar het nieuwsoverzicht