Kind & Voeding
Een product van Stoarm

Nieuws

?SchoolGruiten? verbetert kennis over groenten en fruit

16/06/2008

Het verstrekken van groenten en fruit op de basisschool (SchoolGruiten) zorgt dat kinderen meer fruit en minder koeken eten.

?SchoolGruiten? verbetert kennis over groenten en fruit

Ook leren kinderen dat ze dagelijks 2 stuks fruit en 100-200 gram groenten moeten eten. Dat blijkt uit een effectmeting van het Productschap Tuinbouw in opdracht van AGF Promotie Nederland. Schoolgruiten kunnen klassikaal worden verstrekt of vanuit huis worden meegenomen op vaste ?Schoolgruitdagen?.
Het onderzoek vond plaats op scholen in Drenthe en Ridderkerk. De eerste meting vond plaats in oktober 2006 onder kinderen van groep 6 vlak voor de start van SchoolGruiten, de tweede meting in mei 2007 bij dezelfde groep kinderen. Momenteel vindt de laatste meting plaats bij deze kinderen die nu in groep 8 zitten.
Door het Schoolgruiten hebben kinderen een vast ?gruitmoment? op de dag, meestal tijdens de schoolpauze. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen beter weten dat het goed is om dagelijks fruit te eten. Tweederde van de gruitende kinderen weet dat dagelijks 2 stuks fruit goed voor ze is. Bijna tweederde van de kinderen weet dat het nodig is om elke dag groenten te eten. Uit het onderzoek blijkt dat veel kinderen een erg positieve kijk hebben op hun eigen groenteconsumptie: maar liefst 90% vindt dat ze genoeg groenten eet. Uit recente Voedselconsumptiepeilingen blijken echter heel andere gegevens. Gezondheid is voor kinderen de belangrijkste reden om groenten te eten, en daarnaast omdat ze het lekker vinden en om voldoende vitamines binnen te krijgen.
Uit het onderzoek blijkt verder dat meisjes significant meer fruit zijn gaan eten, van gemiddeld 5,1 dagen per week naar 5,5 dagen per week. Opvallend genoeg is bij jongens de fruitconsumptie gelijk gebleven, ondanks de Schoolgruiten.
Kinderen en hun ouders geven aan dat de consumptie van groenten na ruim een half jaar SchoolGruiten niet is veranderd. Het accent van SchoolGruiten ligt vaker op fruit omdat fruit nu eenmaal gemakkelijker en vaker wordt meegegeven door ouders. Toch eten veel kinderen graag een aangeboden wortel, komkommer of een snoeptomaatje. Er bestaan regionale verschillen in voedingsgewoontes. Zo blijken de kinderen uit Drenthe iets meer van groenten te houden dan kinderen uit Ridderkerk. Zij eten ook meer dagen per week een warme maaltijd en meer verschillende soorten groenten. Na de start van SchoolGruiten zijn de kinderen iets minder limonade en vruchtensap gaan drinken in de pauze en ook het eten van koeken is afgenomen. Bijna alle kinderen oordelen positief over SchoolGruiten.

Bron: Productschap tuinbouw

Terug naar het nieuwsoverzicht